AMAÇ
Medya ve Kültür dergisi, 2021 yılında yayın hayatına başlayan, uluslararası, açık erişimli, elektronik ve hakemli bir dergidir. Aralık ve Haziran ayları olmak üzere yılda iki kez yayınlanan Medya ve Kültür dergisi kültürel çalışmalar ve iletişim alanına kuramsal, betimsel, kavramsal ve özgün araştırmalarla nitelikli bilimsel katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Disiplinlerarası özelliğiyle kültürel çalışmalar ve iletişim alanlarına ulusal ve uluslararası düzeyde katkı sunmayı hedefleyen Kültürel Çalışmalar ve Medya dergisi, bu alanlarda çalışan bilim insanlarının çalışma ve araştırmalarını paylaşabilecekleri akademik bir platform sunmaktadır. Dergi bu amaçlarını gerçekleştirirken dürüstlük, şeffaflık, hesap verebilirlik ve bilim etiği ilkelerine uygun olarak hareket etmektedir.
KAPSAM
2021 yılında yayın hayatına başlayan Medya ve Kültür dergisi kültürel çalışmalar ve iletişim alanlarında Türkçe ve İngilizce makalelere yer vermektedir. Aralık ve Haziran aylarında yayınlanan Medya ve Kültür dergisi kültürel çalışmalar ve iletişim alanlarında özgün, nitelikli teorik ve/veya uygulamalı çalışmalara yer vermektedir. Dergiye gönderilen akademik çalışmaların daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış ve yayımına karar verilememiş olması gerekmektedir. Makale başvuru, değerlendirme ve yayın sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Başvurusu yapılacak bilimsel çalışmalar dergi yazım kuralları, benzerlik oranı ve editör kurulu ön değerlendirme aşamalarından geçtikten sonra en az iki kör hakem değerlendirmesine sunulmaktadır. Medya ve Kültür dergisi COPE (Committee on Publication Ethics) ve Budapeşte Açık Erişim Politikası’na uygun olarak yayınlarını sürdürmektedir.
2- Çalışmayı destekleyen bir kurum varsa, makale başlığının son kelimesi üzerine (*) konularak, aynı sayfada dipnot olarak destek veren kurum bilgileri belirtilmelidir.
3- Gönderilen yazılar kaynakça ve ekler dahil en az 6.000, en fazla 10.000 kelime aralığında olmalıdır.
4- Makaleler APA referans sistemine göre düzenlenmelidir. Metinlerde kullanılan referanslar ile kaynakça bilgisinin uyumlu olmasına özen gösteriniz.
5- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ve nicel çalışmalar, insanlar üzerine yapılan klinik araştırmalar, hayvanlar üzerine yapılan araştırmalar, retrospektif çalışmalar, insan ve hayvanların deneysel ya da bilimsel amaçlı olarak kullanıldığı araştırmalar etik kurul kararı gerektirmektedir. Etik kurul kararı gerektiren çalışmaların başvurularında yazar/yazarların makalelerini sisteme yüklerken ıslak imzalı etik kurul kararını da göndermeleri gerekmektedir. Makalenin ilk sayfasında ana başlığın sonuna (*) işareti ile dipnot vererek, makalenin sonuç bölümünün sonuna NOT bilgisi eklenerek ve yöntem bölümünde de izinle ilgili kurul adı, tarih, sayı numarası bilgilerine yer verilerek çalışmanın etik kurul kararına uygun olarak hazırlandığı belirtilmelidir. Olgu sunumlarını içeren çalışmalar için de bilgilendirilmiş gönüllü olur/onama formumun ıslak imzalı olarak sisteme yüklenmeli, çalışmanın ilk sayfasında ana başlığın sonuna (*) işareti ile dipnot vererek, makalenin sonuç bölümünün sonuna NOT bilgisi eklenerek ve yöntem bölümünde de “Aydınlatılmış onama formu”nun alındığına ilişkin bilgiye yer verilmelidir.
• Makale Başlığı: İlk sayfanın başında, ortalı, tüm harfleri büyük, 12 punto, tek satır aralıklı, 30 nk önce, 12 nk sonra olacak şekilde, Türkçe makaleler için Türkçe başlığın altına İngilizce, İngilizce makaleler için İngilizce başlığın altına Türkçe makale başlığı yazılarak oluşturulmalıdır.
*Aynı çalışmanın farklı yayın organlarına gönderildiği durumlarda, farklı dergilere gönderilen aynı çalışmaların farklı versiyonlarını karşılaştırmak, gönderilen çalışmaya ilişkin yazar ve soruşturmacılardan derlenen açıklamaları karşılaştırmak, şüpheli suiistimal vakalarında soruşturma için iş birliği yapmak ve çaba harcamak, soruşturmacılara/yazarlara ve/veya kurumlarına yönelik çalışmalarda birlikte hareket etmek gibi faydalar sağlamak amacını taşır.
*Medya ve Kültür dergisi, bilimsel yayıncılık sürecinde gizliliğin önemini göz önüne alarak, yazar, alan editörleri ve hakemlere ilişkin bilgileri, sadece araştırmaya dair şüpheli bir suiistimali önlemek ve buna cevap verme yükümlülüğünü yerine getirmek amacıyla paylaşır.
*Dergi Editör Kurulu şüpheli durumlarda bilgi paylaşımı yapmadan önce ilk sorgulamaları yapmalıdır. Bilgi paylaşımı, sadece, yazarın yanıt vermediği, yanıtının yetersiz olduğu veya muhtemel suiistimalden birden fazla derginin etkileneceği düşünüldüğünde söz konusu olur.
*Editör Kurulu, iletişim gizliliğini mümkün olan en geniş ölçüde korumayı taahhüt eder.
*Dergi Sakarya Üniveristesi bünyesinde Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmaktadır
*Yayıncı, bağımsız editör kararını oluşturulmasını taahhüt eder.
*Yayıncı; dergi yayın etiği ilkelerinin paydaşlar arasında uygulanmasını, yayın içeriklerine açık ve ücretsiz erişimi, yayınların arşivlenmesi ve korunmasını taahhüt eder.
*Yayınlanan her makalenin mülkiyet ve telif haklarını korur.
*Yayıncı; suiistimal, intihal, telif hakkı ihlalleri, çıkar çatışması, metin geri dönüşümü gibi bilimsel yayın etiğinin ihlal edildiği şüphesinin oluştuğu durumlarında durum netleşinceye kadar gerekli adımları atmakla yükümlüdür.
*Editör Kurulu, çalışmaların tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirilmesini sağlar.
*Editör Kurulu, çalışmalarına katkı sunabilecek kişi ve uygulamalar hakkında öneride bulunur.
*Kurul üyeleri uzmanlık alanlarına uygun çalışmaları yayınlanma sürecinde değerlendirir ve görüş bildirir.
*Kurul üyeleri etkileşim içinde bilimsel sorumluluk çerçevesinde çalışırlar.
*Editör Kurulu belirlenen periyotlarda bir araya gelerek dergi yayın politikası, akademik yayıncılık, derginin indeks değerini arttırmaya ilişkin görüş ve değerlendirmelerde bulunur.
*Dergiye gönderilen makaleler editör ve alan editörleri tarafından ırk, cinsiyet, dünya görüşü, inanç ve etnisiteden bağımsız olarak değerlendirilir.
*Editör ve alan editörleri hakemlerin değerlendirdikleri yazılara ilişkin detaylı ve yapıcı değerlendirme yapar.
*Dergiye gönderilen ve ön kontrol aşamasından geçen makalelere uygun hakem önerisinde bulunur. Önerilen hakemler çalışma konularına uygun olarak seçilir.
*Editör, hakem değerlendirme sürecine giren makalede hakem ile yazar/yazarlar arasında kurulacak iletişimden sorumludur. Makalenin dergiye ulaşmasından yayın aşamasına kadar geçen bu süreçte editör hakemeler ile yazar arasındaki iletişimi bilimsel kriterler ve akademik nezaket çerçevesinde, belgeler eşliğinde yürütür. Gerekli görülen hallerde editör her bir makalenin değerlendirme ve yayın sürecinde hesap vermekten çekinmez.
*Editör ve alan editörleri ilgilendikleri makalelerle ilgili çıkar çatışması içinde olmaları halinde editörlük görevinden kendilerini geri çeker. Geri çekilen editör kadrosu yerine geçecek ekibe derginin işleyişi, görev ve sorumluluklar ile varsa finansal çıkarlara ilişkin bilgi vererek görevi teslim etmeleri gereklidir.
*Editör kadrosu değerlendirilen yazılardan elde edilen herhangi bir bilgiyi kişisel çıkar amaçlı kullanamaz.
*Editör ve editör kurulu, yayınlanan bir makalede tespit edilen bir hata ve bu hatanın çalışmanın önemli bir kısmını ya da tümünü geçersiz kılması, etik dışı olması ya da intihal içermesi durumunda söz konusu makaleyi geri çeker. Bu durumda makale ile geri çekme gerekçelerini somutlaştıran versiyonları birbirine bağlayan linkler sağlanarak, çevrimiçi platformlarda makalenin geri çekilme gerekçesini tüm okuyuculara iletmekle sorumludur.
*Makale değerlendirme sürecinde iki hakemin çalışmaya ilişkin değerlendirmelerinde ihtilaf bulunması halinde üçüncü hakem değerlendirmesine başvurulur. İki hakemin “Önemli Değişiklik” ile değerlendirdiği süreçte editör ve editör kurulu makaleyi ikinci tur hakem sürecine taşımadan reddedebilir.
*Yazarlar, dergiye gönderecekleri çalışmalarını daha önce yayınlamamış, başka bir yayın programına dahil etmemiş ya da başka bir mecrada yayınlamak üzere değerlendirme aşamasına göndermemiş olduğunu taahhüt eder.
*Yazarlar aynı sayıya birden fazla tek ya da ortak yazarlı olarak makale gönderemez.
*Daha önce makalesi yayınlanan bir yazarın yeniden dergiye başvurabilmesi için yayınlanan makalesi ile dergiye başvurusu arasında en az bir sayının yayınlanmış olması gerekmektedir.
*Birden fazla yazarlı çalışmaların başvurularında yazar sıralaması yazarların ortak kararı olmalıdır.
*Çalışmalara sadece aktif katkısı olan kişiler yazar olarak dahil edilmelidir. Yazar sıralamasında değerlendirme sürecinde bir değişiklik olması durumunda bu talebin gerekçelendirilerek editöre iletilmesi gerekmektedir. Yazar/yazarlar, gerekli görülmesi halinde tüm konulara ilişkin açıklama yapabilmelidir.
*Yazarlar dergiye gönderdiği makalenin intihal, emek hırsızlığı, usulsüz referans göstermeme, referans unutmama, çalışmayı destekleyen kurumlar ve bursiyerlerin metin içinde anılmasından sorumludur. Aksi durumların tespiti ve etik ihlallerde makale reddedilir.
*Yazar, çalışma/araştırma desteği almışsa makale başlığına (*) işareti koyarak, gerekli açıklamayı ilk sayfada dipnot olarak açıklamalıdır.
*Yazarlar makale gönderimlerinde Telif Hakkı Devri ve Çıkar Çatışması Bildirim Forumu’nu imzalayarak sistemi yüklemekle sorumludur.
*Yazarlardan, özgün çalışma ve araştırmalar ile dergiye başvurmaları beklenir. Makalede yer alan fikir ve ifadelerin daha önce yayınlanmış farklı çalışmalarda kullanılması durumunda gerekli atıfları kurallara uygun olarak yapmak zorundadır. Aksi durumlarda yazarlar, editörlerin talebiyle çıkar çatışması olan kısımları düzletmek, makale yayınlanmışsa yeni bir düzelti yayınlanması için üzerlerine düşen sorumlulukları yapmakla yükümlüdürler.
*Makale yayınlandıktan sonra hata ya da yanlışlık tespit edilmesi durumunda düzeltme işlemlerinin yapılabilmesi için dergi editörüne durum derhal bildirilmelidir.
*Hakemlik ricalarına makul zaman aralığında olumlu ya da olumsuz yanıt vermesi beklenir.
*Hakemler, makale çalışmasına dair uzmanlığı yoksa ya da sınırlı uzmanlıkları varsa değerlendirme metninden bağımsız bu durumu editöre bildirmelidir.
*Hakemler değerlendirmelerini kabul edilen süre içinde dergiye iletmeli, belirtilen zaman içinde yapılamayan değerlendirmelere ilişkin editörü bilgilendirmelidir.
*Hakemler değerlendirmelerinde yanlılık yaratabilecek çıkar çatışması içine girmeleri durumunda durumu editöre bildirip, makale değerlendirmesinden çekilmelidir.
*Hakemler değerlendirdikleri makale yayınlanmadan önce, söz konusu yazıda bulunan, kendi ilgi alanlarına giren herhangi bir bilgiyi kullanmamalıdır.
*Adil ve tarafsız değerlendirme yapamayacağını düşünen hakemler durumu editöre bildirerek makale değerlendirmesinden çekilmelidir.
*Hakemler değerlendirdikleri makalede intihal olarak da bilinen metin geri dönüştürmeyi fark ettiklerinde editöre durumu bildirmekle sorumludurlar.
*Hakemler çalışmaların ve değerlendirmelerinin gizliliğinden sorumludur.
*Değerlendirmelerde yazarlara yönelik kişisel yorum yapmaktan ve gerekçelendirilmiş suçlamalardan kaçınılmalıdır.
*Hakemler, değerlendirmelerinde kendilerine ve meslektaşlarına referans verilme sayısını arttırmak ve görünür olmak için çalışmalarına referans verilmesini istememeli, isteme durumunda da bunu gerekçelendirmelidir.
*Hakemler spesifik olmamalı, değerlendirmelere somut ve bilimsel gerekçeler sunmalıdır. Bu şekilde yapılacak değerlendirmeler editör ve editör kuruluna karar alma ve hakkaniyetin sağlanmasında yardımcı olacaktır.
*Hakemler çalışmaların yayınlanmasından sonra da değerlendirme sürecinin gizliliğini korumaya devam etmelidir.
*Revizyon ve yeniden değerlendirme ile ilgili dergiden gelen taleplere karşılık vermeye çalışmalıdırlar.
*Kültürel Çalışmalar ve Medya dergisi suiistimal ve kötüye kullanma işlemlerinde COPE’un “olası kötüye kullanma” ilkelerini uygular. Editör/Editör Kurulu olası suiistimal ve kötüye kullanma işlemlerinde önlem almakla yükümlüdür.
Medya ve Kültür Dergisi yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemekte ve dergi ücretle satılmamaktadır.
Bu dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.